Ο ηλεκτρισμός στην υπηρεσία των αραχνών

spider electricity straton

Ο ηλεκτρισμός στην υπηρεσία των αραχνών

Πίνακας περιεχομένων

 Την ηλεκτρική έλξη χρησιμοποιούν οι αράχνες για να πιάσουν τα θηράματά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, τα φτερά των εντόμων που πετούν δημιουργούν μια ηλεκτρική φόρτιση η οποία συμπεριφέρεται ως μαγνήτης για τον ιστό της αράχνης.  Σε αντίθεση με τις περισσότερες αράχνες, οι οποίες παγιδεύουν τη λεία τους σε κολλώδεις ιστούς, οι αράχνες U.plumipes υφαίνουν χνουδωτούς ιστούς που θυμίζουν μαλλί και κυριολεκτικά τραβούν τα θύματα από μακριά με στατικό ηλεκτρισμό.

Για να φορτίσει τις ίνες με στατικό ηλεκτρισμό, η αράχνη περνά τις ίνες από ένα εξάρτημα σαν χτένα που υπάρχει στα πίσω πόδια της. Αυτό το «ξάσιμο» των ινών δίνει στο μετάξι και την χνουδωτή του εμφάνιση. Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν τις μηχανικές ιδιότητες του μεταξιού και να το συγκρίνουν με τους ιστούς άλλων αραχνών.

Οι αράχνες όταν βρέχει ή όταν θέλουν να μεταναστεύσουν έχουν ένα κρυφό χάρισμα που τις κάνει να πετάνε, σαν τα μπαλόνια όταν ξεγλιστράνε και χάνονται στον ουρανό.

Οι αράχνες έχουν αισθητήριες τρίχες που ονομάζονται τριχοβοθρία και μετακινούνται αποκρινόμενα στο ηλεκτρικό πεδίο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά ανιχνεύουν το APG. Πολλά είναι γνωστά για τα πολυδύναμα τριχοβοθρία. Έχουν μηχανική και νευρική απόκριση σε ρεύματα αέρα και νερού και ανιχνεύουν με πολύ μεγάλη ευαισθησία την κίνηση του αέρα, τον θερμικό θόρυβο, τον ήχο και λαμβάνουν σήματα από όλες τις κατευθύνσεις.

Ήταν γνωστό ότι ηλεκτρικά πεδία ενεργοποιούν αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά πρόσφατα βρέθηκε ότι τα ηλεκτρικά πεδία δίνουν και ώθηση, ακόμη και χωρίς ένα ελαφρύ αεράκι. Μπορούν να βρεθούν ακόμη και 4km ψηλά στον αέρα και να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Εκμεταλλεύονται τη βαθμίδα δυναμικού της ατμόσφαιρας, το ηλεκτρικό κύκλωμα μεταξύ Γης και ιονόσφαιρας (η ανώτερη ατμόσφαιρας της Γης που ιονίζεται από την ηλιακή ακτινοβολία). Οι καταιγίδες λειτουργούν σαν γιγαντιαία μπαταρία για το APG, που φορτίζουν και διατηρούν τα ηλεκτρικά πεδία στην ατμόσφαιρα.

Ο ηλεκτρισμός δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν, όσο υπάρχει και η Γη. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι εντυπωσιάζονταν από τους κεραυνούς, τους οποίους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έριχνε ο Δίας, για να τιμωρήσει τους ανθρώπους! Πράγματι, η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων και έφερε μια καινούργια εποχή!

Σχετικα άρθρα

Στατικός ηλεκτρισμός

Τα μικρά εκνευριστικά ηλεκτροσόκ της καθημερινότητας Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι η συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων

Read More »

Επικοινωνία

Για τη διαδικασία αλλαγής παρόχου δεν έχετε καμία επιβάρυνση και δεν χρειάζεται να επιφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή στο μετρητή σας ή στο σύστημα ηλεκτροδότησης του σπιτιού σας.