Στατικός ηλεκτρισμός

Στατικός ηλεκτρισμός

Πίνακας περιεχομένων

Τα μικρά εκνευριστικά ηλεκτροσόκ της καθημερινότητας

Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι η συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων σε ένα υλικό, μια ανισοκατανομή του ηλεκτρικού φορτίου δηλαδή όταν προστεθεί ή αφαιρεθεί ένα ηλεκτρόνιο. Και τα ηλεκτρικά φορτία συσσωρεύονται μέσω της τριβής μεταξύ δύο υλικών που είναι αμφότερα μονωτές, όπως ας πούμε όταν τρίβουμε ένα μπαλόνι στο τριχωτό της κεφαλής μας ή τις σόλες των παπουτσιών μας στο χαλί.

Ένα από τα δύο αντικείμενα θα χάσει ηλεκτρόνια, μετατρέποντας σε θετικά ιόντα τα άτομα από τα οποία έφυγαν τα ηλεκτρόνια, και το άλλο θα κερδίσει ηλεκτρόνια όντας πια αρνητικά φορτισμένο. Τα σώματα αποζητούν ωστόσο ηλεκτρική ισορροπία (ίσο αριθμό θετικών πρωτονίων και αρνητικών ηλεκτρονίων), κι έτσι όταν αγγίξεις έναν καλό αγωγό, όπως το μεταλλικό πόμολο της πόρτας, το φορτίο θα εκκενωθεί προκαλώντας αυτό το μικρό ηλεκτροσόκ.

static electricity straton

Ο ηλεκτρισμός καθώς περνά μέσα από τον αέρα,  λειτουργεί ως μονωτής. Το νερό που εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα ωστόσο λειτουργεί ως αγωγός, επιτρέποντας κάθε φορτίο που έχει δημιουργηθεί στο σώμα μας να εκφορτιστεί στον αέρα.  Στον παγερό χειμερινό αέρα τα ηλεκτρικά φορτία δεν έχουν πού να πάνε, παραμένουν λοιπόν φορτισμένα εντός μας μέχρι να έρθουν σε επαφή με κάποιον αγωγό. Τον χειμώνα τυλιγόμαστε με στρώσεις μαλλιού, ακόμα και με συνθετικές ίνες. Αυτά τα υλικά παραμένουν περιβόητα για τα ηλεκτροστατικά σοκ που προκαλούν!

Τέλος , τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πεταγόμαστε διαρκώς όταν μας αγγίξει κάποιος… φορτισμένος; Πρώτα απ’ όλα, να σταματήσουμε να τρίβουμε τα πόδια μας στο χαλί! Και αν αντέχουμε το κρύο, να εγκαταλείψουμε το μαλλί και να προτιμήσουμε τα βαμβακερά υφάσματα!

Σχετικα άρθρα

Στατικός ηλεκτρισμός

Τα μικρά εκνευριστικά ηλεκτροσόκ της καθημερινότητας Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι η συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων

Read More »

Επικοινωνία

Για τη διαδικασία αλλαγής παρόχου δεν έχετε καμία επιβάρυνση και δεν χρειάζεται να επιφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή στο μετρητή σας ή στο σύστημα ηλεκτροδότησης του σπιτιού σας.